Kategorier
Markiser

Markiser i Stockholm ger hus ett ansiktslyft

En markis ovanför ett fönster eller en terrass skyddar inte enbart mot vädret i Stockholm. Den bidrar även till att en villa får ett utseende som sticker ut.

Det är oklart hur länge markiser har funnits. Vi vet från filmer att markiser förekom på Colosseum i Rom där ett system med markiser täckte åskådarnas sittplatser. Naturligtvis var funktionen främst att erbjuda förnäma gäster ett skydd mot solen. Att bli solbränd och bländad av solen var inget eftersträvansvärt i sådana kretsar.

Idag har markiser flera olika funktioner. Fortfarande ska de skydda mot väder och vind. De flesta vill njuta av solens strålar men vi vill inte att solen lyser in genom fönster och bleker möbler och inredning. Då fungerar en markis utmärkt för att skymma solen utan några persienner behöver fällas.

Med markiser i Stockholm får en villa karaktär

Eva och William har köpt en äldre villa i skärgårdsmiljö. Villan är i stort behov av renovering både inomhus och utomhus. Köket har renoverats och i alla rum har trägolv lagts in. Nu återstår att ta itu med husets fasad. William kommer med förslaget att bygga ett trädäck och uteplats. “Men vi ska väl inte täcka uteplatsen med ett plasttak?” säger Eva. 

“Vi kan ha en terassmarkis över uteplatsen”, föreslår William. “Då kan vi sitta eller ligga och sola på trädäcket och när vi ska äta fäller vi ut markisen”. “Men blir det inte jobbigt att veva en markis in och ut flera gånger om dagen?” invänder Eva. “Vi köper så klart en markis som är motordriven”, menar William. 

Markiser i Stockholm har flera funktioner

Eva tar på sig uppgiften att hitta en firma som säljer och monterar terrassmarkiser i Stockholm. Eva, som har känsla för design och färg, menar att de inte enbart ska ha en terrassmarkis utan även markiser över samtliga fönster. Efter att husfasaden och fönstren renoverats kommer markiserna att bli pricken över i:et.

Vid kontakten med firman som levererar terrassmarkiser märker Eva att markiser ger flera fördelar utöver att de ger solskydd och skugga. Markiser kan exempelvis hjälpa till att behålla värmen inomhus under vintern och hålla den ute under sommaren. Istället för att fälla ner persienner för att undvika att solen bleker de nya trägolven, kan markiserna dras ut.