Kategorier
Renovering

Professionell hjälp med din renovering

Går du i renoveringstankar? Du är långt ifrån ensam. Idag så vill många prioritera det egna hemmet framför exempelvis resor, bilar eller andra kostsamma saker. I takt med att inkomsterna ökat så har vi också rent generellt lite mer pengar att använda för att förverkliga våra drömmar. Trots det vill många runda hörnen och komma ännu billigare undan.

Oavsett vilket projekt man siktar på att genomföra så kommer projektet i fråga att kosta pengar – och mest troligt även mer än vad man tänkt sig och räknat på. Det finns en formel att använda sig av inför en renovering eller en byggnation av något slag. Denna innebär att du tar din tilltänkta budget och den tid du räknat med att projektet ska ta och multiplicerar detta med PI – 3.14. Det ger dig faktiskt en summa och en tid som kommer att ligga väldigt nära sanningen.

Många skulle tjäna på att ta hjälp

Kort sagt: räkna med högre kostnader och att det tar längre tid än du trott. Detta leder oss till en annan detalj. Har du tiden som kommer att krävas? I många fall är svaret nej. Man påbörjar ett projekt, men så fort man stöter på problem – som alltid, oavsett, kommer – så tröttnar man och lägger allt på is. Detta är något som man bör undvika. Det påverkar humöret, det påverkar familjelivet och det kommer utan tvekan att ge dig dåligt samvete.

Vår poäng är att man i många fall tjänar på att ta professionell hjälp direkt. Du får en fast kostnad och du får också en fast tidpunkt då projektet ska vara färdigt. Mycket tyder faktiskt på att det i slutändan blir billigare – i synnerhet nu då Rot-avdraget är tillgängligt och där man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Bättre resultat blir det definitivt.

Hitta rätt företag för din renovering

Det senare är emellertid en sanning med viss modifikation. Tyvärr. Det är ingen garanti att få ett professionellt jobb utfört bara för att man som privatperson fattar rätt beslut och väljer att anlita en firma. Idag och efter att nämnda Rot-avdrag infördes så ser man att fuskjobben ökat avsevärt. Många söker det bästa priset snarare än den bästa tjänsten och det kan straffa sig. Hur vet man då att ett byggföretag verkligen kan leverera? Vi ger några tips:

  • Offerter. Ta dig tid att ta in offerter från flera olika företag. De flesta ger idag gratis sådana och utöver att du får en bra bild av priset så kommer du även att kunna använda offerterna för att förhandla. Vårt råd är att du går vidare med de företag som ligger i mitten rent prismässigt. Dyra företag motsvarar sällan det höga priset – billiga företag kan använda det låga priset som lockbete.
  • Referenser: Aldrig någonsin har företag varit så beroende av referenser, bra vitsord och goda omdömen. Ditt jobb är att A) välja ett företag som kan visa upp många referenser och B) se till att kontakta några sådana. Det gör skillnad och det visar upp vilket typ av företag du har att göra med.
  • Kolla med myndigheter: Har företaget F-skatt? Har man trafikförsäkring? Finns det en massa skulder? Svaret på dessa frågor är bara ett par samtal bort och dessa samtal är också nödvändiga att ringa. För att du ska kunna använda Rot-avdraget så krävs det exempelvis att det finns F-skatt registrerat hos företaget du planerar att anlita.
  • Garanti. Se till att garanti finns – och att det också tydligt framgår i avtalet ni skriver.
  • Betalningen: En viktig sak att tänka på är att du ska betala så snart uppdraget har nått mållinjen och blivit besiktigat – gärna av en extern besiktningsman (om det är ett större projekt). Du ska inte betala innan eller under arbetets gång.