Kategorier
Renovering

Dags att lägga nytt golv?

Golvet påverkar mer än vad många tror. Det täcker upp hela rummets yta och det blir också en bas för den övriga inredningen. Det spelar ingen roll hur fint du inreder, vilka designmöbler du köpt eller hur du placerat dessa: har du ett slitet golv så kommer det totala intrycket av rummet ändå att bli negativt.

Ett fräscht golv däremot kan göra det exakt motsatta: det kan höja hela intrycket av rummet och förvandla det till en rakt igenom inbjudande plats. Idag finns det dessutom massor av olika alternativ gällande golvmodeller där du exempelvis kan välja mellan klassiska parketter, mattor, vinylgolv, laminatgolv eller naturliga golv av sten eller klinkers.

Valet av golv bör göras med en tanke på slitage och inte enbart på estetik. Att vissa områden i ett hem slits hårdare än andra är ingen hemlighet. Det gör att exempelvis hall och kök bör ha golv som klarar lite tuffare tag och där man genom detta också gör en investering sett till hållbarhet och livslängd.

Överväg professionell hjälp vid golvläggning

Att lägga in ett golv då? Ja, där finns det två alternativ. Antingen lägger man golvet på egen hand eller också så väljer man en professionell lösning och tar hjälp av ett företag inom golvläggning.

Vi skulle säga att det valet bör vila på några parametrar. Hur mycket kan du göra, har du vana av golvläggning, har du tiden som krävs och – kanske framförallt – vilket typ av golv har du köpt? Det är skillnad på att lägga in ett klickgolv av laminat och på att lägga en ekparkett i fiskbensmönster. Det senare bör du definitivt ta hjälp med då svårighetsgraden på det projektet kräver erfarenhet och kunskap.

Man ska heller inte bortse från att du idag dessutom kan komma relativt billigt undan även om du väljer att anlita en firma för jobbet med att lägga ditt golv. Den absolut största posten i din budget handlar om att köpa golvet i fråga. Priset för företaget kan du påverka i en positiv riktning genom att använda ditt Rot-avdrag där du kan dra av 30% av den totala kostnaden. Det du tjänar på det är att golvet garanterat blir snyggt, hållbart och att du dessutom får en massa tid över till annat.

Golvslipning – ett äldre golv blir som nytt

Ett alternativ som definitivt inte ska avfärdas i sammanhanget är att slipa golven. Har du ett äldre, slitet golv så innebär detta inte per se att detta är bortom räddning. Trägolv går ofta att rädda – givet hur pass tjocka de är. Genom en golvslipning så kan du – till ett avsevärt mycket lägre pris – faktisk få ett äldre golv att se ut som ett nytt.

Man – du bör även här ta hjälp – slipar bort det översta lagret och därefter så adderas en ny ytbehandling som dels skyddar golvet och som dels också höjer det estetiska intrycket. Gällande ytbehandling så kan man även här väga funktion och skydd mot skönhet. Att välja exempelvis lack i rum med ett hårdare slitage är en sund ide, medan man i rum med mindre slitage kan välja exempelvis olja som har en varmare framtoning; men ett sämre skydd. Här kan du med fördel rådfråga med företaget du anlitar.

Dammet då? Idag är det sällan ett problem. Dagens maskiner suger effektivt upp allt slipdamm direkt. Numera räcker det med att stänga dörren i det rum där golvslipningen sker. Kolla alltid upp detta alternativ innan. Det sparar både pengar och ger dig dessutom ett golv som är vackrare och hunnit skaffa sig en patina.

Läs mer om golvslipning.