Kategorier
Bostad

Var vaksam i samband med att du köper bostad

Bostadsmarknaden i Sverige har skenat iväg rent prismässigt och ingenstans blir detta så tydligt som i våra större städer. Malmö, Göteborg och i synnerhet Stockholm har under senare år sett att priserna ständigt lagt sig på nya toppnivåer. Det gör att man som köpare bör vara lite försiktig.

Stockholm har en bostadsbrist. Det är också det största skälet till varför priserna stigit så mycket under senare år. Bostadsbristen i kombination med att det inte finns tillräckligt många hyresrätter samt att byggandet av nya bostäder tar längre tid än planerat har skapat en i det närmaste absurd situation gällande priserna. För att köpa en bostad måste man ta ett lån som är väldigt stort och många är oroade att detta ska handla om en bubbla. Gällande det senare så finns det inga tydliga svar – där kan man mest spekulera.

De flesta experter verkar emellertid vara överens om att det inte handlar om en bostadsbubbla utan att de höga priserna beror just på bostadsbristen. Jämför man Stockholm med andra större städer i Europa så ska man också veta att priserna ligger ganska normalt.

Ska du köpa en bostad i Stockholm? Det finns ett problem i detta. Ett problem som innebär att det går lite för fort. En vanlig väg från start till mål ser ut som följande: Du går på en visning på en söndag. Du anmäler intresse till mäklaren. Budgivningen sätter igång under onsdagen och pågår till fredagen – eller möjligen även under helgen – och därefter så är det bara att skriva under kontraktet.

På en visning som varar under kanske en halvtimme – och där du trängs med andra – ska du alltså avgöra skicket på en bostad och på denna tid avgöra om det är värt att gå vidare med den affär som, förmodligen, blir den största du gör i livet. Tyvärr är det i många fall så det ser ut. Man köper grisen i säcken och hoppas på det bästa.

Ta hjälp av en besiktningsman

Rådet är att man kontrollerar bostaden mer utförligt. Som köpare har du en undersökningsplikt och det är någots om du måste ta fasta på. Boka in en tid med mäklaren där du i lugn och ro hinner titta närmare på skicket och få en bättre bild av vad du står inför att köpa. Det bör dessutom ske av en professionell person som på ett bättre sätt kan bedöma bostaden – en besiktningsman.

En besiktningsman är ett måste att anlita. Visst, det kostar pengar – men tänk istället hur mycket det kan spara. Tänk dig att du köper en bostad för X antal miljoner och sedan upptäcker en massa fel och brister i denna. Det är tyvärr inte ovanligt.

Att anlita en besiktningsman innebär att du kan slippa råka ut för en massa svårigheter i framtiden. Denne undersöker bostaden okulärt och med ögonen. Har du köpt ett hus så kommer besiktningsmannen att göra en bedömning av de områden som han kommer åt och som går att se. Det tar bort risken för att du ska hamna i en konflikt gällande dolda fel – något som tyvärr ökat markant under senare år.

Vi skulle dock inte säga att det räcker med en besiktningsman. Ta gärna hjälp av exempelvis en elektriker och en rörmokare också så att dessa både yrkesmän kan göra en bedömning inom sina specialområden.

Våga ställa frågor om renoveringar

En annan viktig sak är att du vågar fråga. Vilken firma har renoverat badrummet, vilket företag har dragit elen och vilken har skött renoveringen i köket? Visar det sig att säljaren själv hållit i hammaren så bör du tänka dig för både en och två gånger.

Många renoverar för att sälja lite dyrare. Tyvärr så sker dessa renoveringar även med en tanke på att spara in så mycket pengar som möjligt och där man gör jobbet själv. Det kan skapa problem – och faror – för dig som köper. Kolla alltid upp detta innan.