Kategorier
Bostad

Installera solceller på fritidshus och sommarstuga

Det går att spara pengar genom att installera solceller på sommarstugan även då takytan är liten. Men det finns några saker som kan vara viktiga att tänka på.

Genom att själv producera mycket av den el man behöver slipper man ligga sömnlös och oroa sig för elräkningen. Faktum är att även på mindre takytor blir besparingen ganska stor och att låta installera solceller på sommarstugan är ingen dum idé. Det kan göra att man har råd att även använda stugan under de kallare årstiderna.

Installerar man också en luftluftvärmepump behöver man inte lika mycket el för att värma upp fritidshuset. I kombination med en kamin eller kakelugn behöver man absolut inte frysa. Men med solpaneler på sommarstugan har man också råd att kyla ner huset under heta sommardagar och låta luftluftvärmepumpen gå när det är som varmast.

Det krävs en certifierad elektriker för att installera solceller

Är man intresserad av ett solcellspaket för sommarstuga ska man kontakta ett företag som är experter på solceller och som även erbjuder montering och installation. Priserna kan variera mellan olika företag och det kan löna sig att ta in offerter från flera. Men det lönar sig också att satsa på kvalitet och solceller som håller i många år.

Företaget måste vara certifierat då det krävs särskild kunskap för att sätta upp solceller. Detta eftersom elsystemet ofta måste byggas ut och detta kräver en särskilt utbildad elektriker.
Felaktigt installerade solceller kan också leda till bränder. Använder man sig av ett företag som inte är certifierat och något skulle gå fel kommer försäkringen inte att gälla.